logo

“Пусни тревогите по течението”

Създадена на 09 август 2024

trevogi 5

Колко път да вървя
през пустини далечни,
за да стигна земя
със зелени предели?
Колко път да вървя,
за да видя очите,
без които в света
чернобели са дните?
Колко път да вървя
да се сбъднат мечтите?
Колко път да вървя,
за да греят звездите?
    Мария Мустакерска

trevogi 2

“Представете си, че можете да поставите всички свои тревожни мисли върху листа и да ги пуснете в поток. Напишете ги и ги “пуснете в потока”.” - в това се изразява поредната терапевтична дейност, проведена на 9 август 2024 година.
Арт терапията е полезна за потребителите в няколко аспекта:
- изразяване на емоции: Рисуването и визуализирането на тревожните мисли като листа, които могат да бъдат пуснати в поток, дава възможност на потребителите да изразят и материализират своите чувства и тревоги. Това помага в осъзнаването и обработването на емоциите по по-лесен и разбираем начин.
- освобождаване на напрежение: Процесът на „пускане“ на тези листа в потока може да има успокояващ ефект и да създаде усещане за освобождаване от натрупаното напрежение. Символичното „пускане“ на мислите в потока може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството.
trevogi 4- преработка на подсъзнателни мисли: Чрез поставянето на мисли върху листата и пускането им в потока, домуващите могат да преработят подсъзнателни страхове или тревоги, които иначе биха останали скрити. Това упражнение може да даде възможност за осъзнаване на дълбоки вътрешни конфликти и техния символичен „поток“ в съзнанието.
- изграждане на нови вътрешни убеждения: Освен че се освобождават от предишни негативни мисли, участниците могат да използват този процес, за да създадат нови и положителни мисловни модели. Визуализирането на тревожните мисли като листа, които отплуват, може да отвори пространство за нови, по-здравословни мисли и убеждения.
Тази форма на арт терапия е не само инструмент за емоционално освобождаване, но и възможност за по-дълбоко саморазбиране.
Представяме Ви работите на участниците.

Вижте:

pat-pat-1
pat-pat-10
pat-pat-11
pat-pat-12
pat-pat-2
pat-pat-3
pat-pat-4
pat-pat-5
pat-pat-6
pat-pat-7
pat-pat-8
pat-pat-9