logo

“Графична диктовка”

Създадена на 07 април 2024

grafika 4Във гората той живее,
но да пее не умее.
Хапва ябълки и дренки,
спи във буковите сенки.
Никой него не закача.
Туй е трудничка задача!
Ако някой го нападне,
или ще да му открадне
ябълка или пък слива,
на кълбо се бързо свива.
Бронята си той изправя
и се храбро отбранява.
От безброй игли съшита,
тя е сигурна защита!
Пипнеш ли го – ще се убодеш!
Той се казва таралеж.
Пер Перикон

grafika 2На 6 април 2024 година в Дома се провежда поредната арт терапия . Тя е а тема: “Графична диктовка".Потребителите имаха за задача да направят графични диктовка, като бе необходимо да следват инструкциите и да начертаят конкретното изображение - животните в гората, цветя в градината или домашни любимци.
Тази задача може да помогне на участниците по няколко начина:
1. Фокусиране на вниманието: Участниците трябва да се концентрират върху изпълнението на инструкциите, което им помага да се откъснат от външния свят и да се фокусират върху тяхната собствена творческа дейност.
2. Стимулиране на въображението: Домуващите са предизвикани да интерпретират диктовките и да ги изразят по свой собствен начин, оцветявайки ги след създаването на зададения образ. Това стимулира тяхната креативност и въображение.
grafika 33. Работа с пространствената ориентация: Потребителите трябва да визуализират инструкциите и да ги превърнат в конкретни обекти на хартията, което може да помогне за развитието на пространствената ориентация.
4. Подобряване на паметта: Участието в графичната диктовка може да изисква запазване и възпроизвеждане на инструкции или образи, което може да подобри краткосрочната памет.
Тези аспекти на развитието се подпомагат чрез активното участие в процеса на терапевтичната дейност и могат да се окажат полезни за хора от всяка възраст.
Ето какво направиха участниците в терапията:

grafika-1
grafika-10
grafika-11
grafika-12
grafika-13
grafika-14
grafika-15
grafika-2
grafika-3
grafika-4
grafika-5
grafika-6
grafika-7
grafika-8
grafika-9