logo

Честита Пролет!

Създадена на 24 март 2024

dekor 3На 22-ри март 2024 година в Дома гостуваха служители и домуващи от Дом за стари хора “Свети Иван Рилски” град Кочериново,  с директор госпожа Елена Игнатова.
Тяхното посещение е свързано с обмяна на добри практики в социалната сфера, а дните на посещението са част от Празника "Кюстендилска пролет".

dekor 1Празникът “Кюстендилска пролет” e знаков за град Кюстендил. С него се свързва пресъздаване на древната местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за СветиЧетиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –Хисарлъка.
dekor 2От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома.

Пребиваването бе интересно за нашите колеги и с много дейности:
- участие в ателието “Работа с глина”, което се провежда всеки петък от 10. 30 часа с трудотерапевта Катя Кръстева.
- запознаване с традициите на красивите пролетни празници на Община Кюстендил и посещение на някои от изявите, включени в програмата на Празника ( разходка на Хисарлъка, разглеждане на центъра на града и обяд в ресторант “Френдс”)

Домуващи и персонал заедно посрещнахме Пролетта, пожелахме си много пролетно настроение, а на раздяла си обещахме още срещи с различни инициативи.

 

 

dekor-1
dekor-10
dekor-11
dekor-12
dekor-13
dekor-14
dekor-15
dekor-16
dekor-17
dekor-18
dekor-19
dekor-2
dekor-3
dekor-4
dekor-5
dekor-6
dekor-7
dekor-8
dekor-9