logo

Арт терапия с тема “Украса за 8-ми март”

Създадена на 07 март 2024

ukrasa 29В навечерието на 8 март в Дома проведохме Арт терапия с тема “Украса за 8-ми март”.
Потребителите имаха за задача да създадат интересни картички и украси, като през това време се дискутира същността на празника. В кратък порядък те се запознаха с фактите:
Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.
Историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.
През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американките са го отбелязвали последната неделя от месец февруари.
ukrasa 30На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.
В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените.

Ползите от терапевтичния процес могат да включват укрепване на самочувствието на жените, подпомагане на процеса на самооткриване и постигане на по-добро разбиране за тяхната уникалност и силата им. Тази форма на арт терапия може да създаде пространство за жените да споделят своите истории, преживявания и предизвикателства, като се чувстват разбрани. Също така се стимулира солидарността и взаимопомощта между потребителите, като се създаде общностен и подкрепящ контекст за изразяване и рефлексия. А именно рефлексията им помага да разберат по-добре себе си и своите реакции, да разкрият скрити чувства и да намерят начини за решаване на проблеми. Рефлексията спомага осъзнаването на важни моменти в техния живот и духовното и емоционалното развитие.

Предоставяме Ви възможността да се запознаете с моменти от проведената терапия на 7 март 2024 година.

ukrasa-1
ukrasa-10
ukrasa-11
ukrasa-12
ukrasa-13
ukrasa-14
ukrasa-15
ukrasa-16
ukrasa-17
ukrasa-18
ukrasa-19
ukrasa-2
ukrasa-20
ukrasa-21
ukrasa-22
ukrasa-23
ukrasa-24
ukrasa-25
ukrasa-26
ukrasa-27
ukrasa-28
ukrasa-29
ukrasa-3
ukrasa-30
ukrasa-31
ukrasa-32
ukrasa-33
ukrasa-34
ukrasa-35
ukrasa-36
ukrasa-4
ukrasa-5
ukrasa-6
ukrasa-7
ukrasa-8
ukrasa-9