logo

“3-ти март”.

Създадена на 04 март 2024

sgavane 25На 3 март 2024 година с потребителите бе проведена арт терапия с тема “3-ти март”.
Потребителите имаха за задача да направят агамографи по случай националния ни празник, а именно Освобождението на България от османско иго.
Денят на Освобождението е националният празник на България от 1991 г. Празникът на Освобождението на България - 3 март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г. С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско владичество е обявен отново за официален празник, като става вече национален празник в Република България. Под формата на дискусия това бе бе обсъдено с потребителите.

Агамографите, които участниците изработиха - представляват техника за релефни изображения. Това позволява, под различен ъгъл, да се улавят различни елементи от изображението (гамографът включва две изображения, които се редуват; и зображенията се намират на един и същ лист, но се редуват през равни части, за да може при прегъването на хармоника да се получи търсеният ефект ).

sgavane 4Агамографьт "3 март" включва следните изображения, които са лесни за оцветяване - пейзаж с паметника "Шипка" и надпис "3 март" , както и българското знаме.
Ползите от днешната терапия са:
1. Изразяване на идентитет и култура: Това е възможност за изразяване на българския идентитет и култура чрез изобразяване на символи, фолклорни мотиви или исторически събития.
2. Повишаване на самосъзнание: Процесът на създаване на агамографи може да помогне на участниците да се свържат с техните чувства, мисли и идеи относно тяхната национална идентичност.
3. Релаксация и редукция на стреса: Арт терапията има успокояващ ефект и може да помогне на участниците да се освободят от стреса и напрежението.
4. Социална интеграция: Изработването на агамографи може да се извършва в групов контекст, което може да допринесе за по-добро разбирателство и социална интеграция между участниците.

sgavane 1В празничния ден  изработването на агамографи бе начин за потребителите да се свържат със своята национална идентичност, да изразят своите чувства и да се насладят на творческия процес.

Ето вижте:

 

 

 

 

 

sgavane-10
sgavane-11
sgavane-12
sgavane-13
sgavane-14
sgavane-15
sgavane-16
sgavane-17
sgavane-18
sgavane-19
sgavane-2
sgavane-20
sgavane-21
sgavane-22
sgavane-23
sgavane-24
sgavane-3
sgavane-5
sgavane-6
sgavane-8
sgavane-9