logo

Арт терапия с тема “Честита Баба Марта”

Създадена на 03 март 2024

hartia 11На 1 март празнуваме Баба Марта. Това е денят, в който всички българи си подаряват и се закичват с мартеница - символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Тя се изработва от червен и бял конец.
Вярва се, че мартениците пазят къщата да не влезе лош човек, а хората предпазват от болести и уроки. Белият цвят символизира дълъг живот, а червеният - здраве и сила. Мартениците се свалят едва когато се види първия щъркел или лястовица и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.
Други поверия гласят, че мартеницата трябва да се хвърли в река, за да може на собственика да му върви по вода и да има успех през годината.

hartia 12Потребителите имаха за задача да направят различни украси, мартеници и да напишат своите пожелания за празника. За да се улесни изпълнениео на задачата се прочетоха поверия и традиции, обвързани с Баба Марта.
Проведената на 1 март 2024 година терапевтична дейност бе полезна по няколко начина:
1. Изразяване на уважение: Тази тема насърчава участниците да изразят своето уважение и любов към нашата култура и традиции чрез творческия процес.
2. Подобряване на моториката: Изработката на мартениците изисква фини моторни умения, което може да помогне за подобряване на моториката и координацията на участниците.
hartia 153. Социални взаимодействия: Процесът на създаване на мартеници може да насърчи груповата работа, споделяне на идеи и сътрудничество между участниците.
4. Психично благополучие: Арт терапията има потенциала да намали стреса, да увеличи усещането за удовлетворение и да подобри настроението, като същевременно насърчава самоизразяването и самочувствието.
5. Спомен за обич и приятни моменти: Мартениците, създадени по време на терапията, могат да станат символ на обич, приятни спомени и връзка със заобикалящата среда и хората около тях.
Посредством  темата “Честита Баба Марта”, арт терапията предложи не само творческо изразяване, но и възможност за социално включване и подкрепа за емоционалното благополучие.

Ето мигове от терапията:

hartia-1
hartia-10
hartia-11
hartia-12
hartia-13
hartia-14
hartia-15
hartia-2
hartia-3
hartia-4
hartia-5
hartia-6
hartia-7
hartia-8
hartia-9