logo

“Хартиен букет”

Създадена на 21 януари 2024

kokicheЕдно цветенце белоснежно
от снега главицата си вдига,
малко, беличко и нежно
във зелената си риза.

– Аз съм мъничко кокиче,
нося топли, топли дни.
Ако много някого обичаш,
на него ти ме подари…

Иван Мишев

buket 10

 

“Пред вас стоят букети от хартия. Нека всеки един от вас оцвети своя. Следващата стъпка е да се изреже, сгъне и залепи. Най-накрая ще бъде изрязан етикетът, като на него ще напишете името на човек от групата, на когото желаете да го подарите. “ - това бяха инструкциите към потребителите на проведената Арт терапия с тема: “Хартиен букет”. Главната цел на осъществения на 21 януари 2024 година терапевтичния процес е подобряване на междуличностните връзки. И макар, че още е зима - кокиченчета вече цъфтят, а потребителите оцветиха с любими цветове цветята от своя букет.
Известно е, че арт терапията предоставя възможност за самоизразяване на участниците, както и творчество. Това повлиява освобождаващо и вдъхновяващо.
Оцветяването на букета, лепенето и изрязването повлияват терапевтично, помагайки на домуващите да се освободят от натрупания стрес и напрежение.
Процесът при подаряване на ръчно изработените букети може да засили социалните връзки и подкрепата в групата, тъй като потребителите имат нужда от сплотеност. Също така създаването на нещо красиво може да повиши настроението и усещането за постижение.
Не на последно място, процесите на изрязване, сгъване, лепене изискват внимание към детайлите. Това би било идеална възможност за развиване на концентрацията.
Всички участници много се стараха и направиха красиви букети с послание.
Ето вижте:

buket-1
buket-10
buket-11
buket-12
buket-13
buket-14
buket-15
buket-16
buket-2
buket-3
buket-4
buket-5
buket-6
buket-7
buket-8
buket-9