logo

“Направи си сам”

Създадена на 17 Декември 2023

napravi 1Направихме снежен човек
Прилежно и ловко -
Кръглите страни стават бели
Носът на моркова става червен.

Черни очи-въглени,
Усмивка на всички чудесно -
Всички останали снежни човеци
Няма да са толкова красиви...

Михаил Крюков

napravi 2Наближават коледните празници и темата на арт терапията е свързана с тях. С нея се цели повдигане на духа и коледното настроение на участниците.
Задачата се изразяваше в оцветяването на различни картинки - Дядо Коледа, пингвин, снежен човек, елф, еленче, както и елха. Разнообразието от картинки позволява всеки потребител сам да избере какво да оцветява.
След това, следвайки инструкциите, те трябваше да изрежат всяка част от картинката и да я залепят, за да се получи фигурката, която е показана.
napravi 4

Цели на днешната задача:
- премахване на стреса - участието в творческия процес на създаване на коледни арт проекти може да допринесе за релаксация и понижаване на стреса.
- създаване на атмосфера на общност: груповата дейност по изрязване и лепене на коледни елементи стимулира създаването на общностно чувство и споделени моменти с други участници.
- придаване на значимост на традициите: творческият процес може да подчертае важността на коледните традиции и да насърчи потребителите да създават собствени символи и обичаи.
- трениране на фината моторика: мторните умения са от значителна важност за социалните, емоционалните и когнитивните измерения на развитието. Оцветяването без излизане от очертанията и изрязването са невероятен начин за тренирането на фината моторика.
Участниците старателно участваха и ето вижте какви картинки направиха - девет дни преди коледа, на 16 декември 2023 година.

napravi-1
napravi-10
napravi-11
napravi-12
napravi-13
napravi-2
napravi-3
napravi-4
napravi-5
napravi-6
napravi-7
napravi-8
napravi-9