Участие в Празника на черешата

Създадена на 26 Юни 2021

Днес решили черешките
и сменили си дрешките.
Наоблекли премени
целинички червени.

Всяка трепка, играе –
за едничко мечтае:
с тази нова премяна
обечка дано стана,
че децата обичат
с мен ушета да кичат!

Аз черешките обичам,
мои дружки ги наричам.
С меден сок са напоени-
бели, розови, червени.

 

За пореден път участваме в Празника на черешата, който се провежда ежегодно в град Кюстендил в края на юни. От далечни времена черешата е пренесена в бита и фолклора на кюстендилеца.От 1896 г., когато се провежда първата национална овощарска изложба градът получава званието Майка на българското овощарство.

Програмата на Празник на черешата е многообразна: излагат се различни сортове череши от производители от цялата страна; провеждат се традиционните конкурси – за най-голяма череша, оригинално пано, за най-добре подреден черешов щанд. Празникът продължава с кулинарните демонстрации и състезания с череши.В този формат
се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие - Кюстендил.

Използвайки повече от десетгодишниния си опит от участие в Празника, нашият щанд има своя специфика и неподражаемост, защото:
- ние сме част от общината, а в двора на Дома имаме черешова градина
- трудотерапията е необходима, полезна и потребна за нас, а нашите сувиеирни изделия са с черешова тематика и се приемат с интерес от посетителите
На 26 юни 2021 година участвахме с група потребители, но в подготовката на Празника през месец юни се включиха всички желаещи.
Ето вижте ни на нащия щанд: