Изложба на икони

15. 04. 08
Последно обновена на 22 Юли 2017
В Дом за възрастни хора с физически увреждания „ Ильо Войвода“ – Кюстендил седмицата преди големия християнски празник – Великден, е изпълнена с много изяви и приготовления.

На 07 април 2015 година в Дома се откри  изложба на икони. Денят бе специално определен  - ден на  здравето и ден вторник от велика ( страстната ) седмица  - последната седмица от земния живот на Христос.

 
Подготовката за изложбата започна още през месец януари. В продължение на три месеца се сътвориха всички творби в заниманията по трудотерапия.

 В 10.00 часа домуващи и работещи се събраха, за да открият тържествено своята изложба с икони.

 
Нетрадиционна и много занимателна се оказа технологията на изработка на иконите.

Иконите са изработени по три  техники: лепене на семена, рисуване върху стъкло - стъклопис, рисуване върху глина...

 Домуващите заедно със своите трудотерапевти -  Катя, Боянка и Йоана избраха своята икона, определиха последователността на дейностите по използвания метод на изработка   и с много търпение и упоритост сътвориха „ своята“ икона -  иконата , която носи за тях вяра, доброта, молитва.

Във фоайето и всички помещения  на Дома вече се чувства благотворното влияние на иконите и наближаващия празник – Великден.
В останалите дни от седмицата предстои боядисването на яйца и направа на великденска украса.

Ръководството на Дома изразява удовлетвореност от заниманията на всеки домуващ, благодари за чудесните  творби и създадената празничната атмосфера в Дома , като   пожелава Весели Великденски празници, здраве и сътворяването на още много нови творби.