logo

Мандала и антистрес

Създадена на 16 Ноември 2023

stres 9През месец ноември 2023 година в Дома се провежда поредна  арт терапия на тема “Антистрес”.
Потребителите имаха за задача да оцветяват мандали. Те се включиха активно, участваха с голям интерес. Преди да започнат работа те научиха какво означава думата “Мандала"  - тя е санскритска и означава „свещен кръг"; произлиза от “мандра” , което означава “съдържател на същност”.
Мандалите отдавна се използват за улесняване на медитацията в индийската и тибетската религия на индуизма и будизма.
Твърди се, че този кръг или „пълнител на същността" представлява цялостност, здраве, връзка, единство, хармония, изобилие и цикъл на живота.
В съвременната психология арт терапията с мандали придобива все по-голяма популярност и заменя стари методи за лично самоусъвършенстване.

Една от ползите на настоящата терапия  от оцветяването на мандали:е намалява стреса
Справянето със стреса често е предизвикателна задача, особено за тези от нас, които не могат да намерят време да релаксират. Първият и най-важен ефект от рисуването на мандали е редуцирането на стреса. Оцветяването на мандали позволява на мозъка да навлезе в едно спокойно пространство. И най-вече да бъде фокусирано върху запълването на геометричните форми, вместо върху мислите и тревогите. В този смисъл оцветяването на мадали е нещо като „цветна медитация”.

stres 11Оцветяването на мандали е част от психологическата школа на арт-терапията. Чрез оцветяването потребителите, преживяващи следоперативен стрес се научават да изразяват своите чувства и да се справят по-лесно с периода на възстановяване. Оцветяването на мандали е препоръчително за всеки, който преживява труден етап в живота си, защото неговите терапевтични свойства са наистина невероятни!

Рисуването на мандали не само успокоява тревожността, но и подпомага мозъка да остане фокусиран, като задейства едновременно дейността на двете мозъчни хемисфери. Логиката и креативността едновременно са въвлечени, което стимулира всички мозъчни функции. Оцветяването на малки детайли стимулира фронталната част на мозъка ни, отговорна за организационните умения и решаването на проблеми. Най-вече, оцветяването тренира мозъка ни по един забавен и креативен начин.

Представяме Ви творенията на участващите потребители в терапията

stres-1
stres-10
stres-11
stres-12
stres-13
stres-14
stres-15
stres-16
stres-2
stres-3
stres-4
stres-5
stres-6
stres-7
stres-8
stres-9