Прекланям се пред хляба

Прекланям се пред хляба на софрата,
събрал във себе си молитва и магия,
свещен и древен както светлината,
по-силен и от разрушителна стихия.

Божествен и във мъка и във радост,
във делник и във празник ни е дар,
символ на обич, вяра и на благост,
пред насъщния коленичи даже цар.

 

По-ценен той е от торби с жълтици
от раждането на човека, та до края.
Пшеничните зърна са същи огърлици
целувани от прадедите ни с омая…

Прекланям се пред хляба до земята,
че късче топъл хляб е равно на живот.
Щом сред житата усмихва се душата
за хляба нека се говори със любов.

И през настоящята 2020 година община Кюстендил за тринадесети пореден път проведе на 15 август културния форум "ПАНАГИЯ - ВЪЗДИГАНЕ НА ХЛЯБА".
Както е известно Панагия е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно.

Поради пандемията, породена от COVID 19 през настоящата година Дом "Ильо Войвода" участва по различен начин в организираните тържества на форума, а именно организирахме и проведохме празник в Дома, без прякото ни участие в изложението. Това не попречи ние да се подготвим и да направим всичко необходимо за нашия домашен празник. Както повелява традицията потребителите взеха участие в замесването на хляба, след това в изпичането и накрая всички заедно го изядохме.

 

Домуващите участваха с желание в приготвянето на традиционните Богородични хлябове, предназначени за празника "Панагия".

Спазване на традицията в Дома за празника “Панагия”допринася за приобщаване на потребителите към този своеобразен празник, свързан с духовната култура на православното население от кюстендилския край.

 

Предоставяме Ви нашата галерия от снимки, показващи моменти от заниманията на домуващите по време на празника "Панагия - въздигане на хляба" - проведен на 15 август 2020 година в нашия Дом.