Празник на черешата

Кюстендил отбелязват празника на черешата. Провежда се три поредни дни от месец юни - 21, 22 и 23 юни 219 година . Денят се празнува от 1896 г., когато се провежда Първата национална овощарска изложба. Тогава градът получава званието Майка на българското овощарство.
Програмата на Празника е многообразна: участия на различни танцови формации и индивидуални певци на площад " Велбъжд", в градската градина се излагат всякакви сортове череши от производители от цялата страна. Паралелно се провежда "Черешата в занаятите", където може да наблюдавате различни конкурси за "Най-голяма череша", "Най-добре подреден черешов щанд" и други
Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, неправителствени организации, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала.
Домът участва със самостоятелен изложбен щанд. На него ние аранжираме всички сувенирни изделия ( чаши, чинии, пана, вази, шишета и много други, които сме изработили в часовете и заниманията по трудотерапия.
От далечни времена черешата е пренесена в бита и фолклора на кюстендилеца. Това е актуално и за потребителите на Дома - в нашия двор имаме черешова градина, за която се грижим, а от плодовете приготвяме вкусни десерти и сладка.
Не случайно бе и разнообразието на сувенирите, изложени на щанда ни по време на Празника. Всеки домуващ прояви творчесто и въображение, което намери приложение в изработения от него сувенир.

Наградата за всички нас е огромното удоволетворение от труда ни, а резултатите са налице - грамота, благодарности и разпродадени всички сувенири.