logo

Участие в нов проект

Създадена на 31 Юли 2017

Дом " Ильо Войвода" - Кюстендил започна участието си в  проект по програма "Еразъм+ Спорт"
Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ стартира през 2014г. и е с период на действие до 2020г. Тя се базира на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението,  младежта и спорта.
В последните дни на месец юли 2017 година домуващите се включиха в спортните занимания на проекта  „СТАРТ  – активизиране и интегриране на хора с увреждания, чрез адаптиране на традиционни игри и спортни дисциплини"

 

Ето мигове от нашето участие:

 

erazam-01
erazam-02
erazam-03
erazam-04
erazam-05
erazam-06
erazam-07
erazam-08
erazam-09
erazam-1
erazam-10
erazam-11
erazam-12
erazam-13
erazam-14
erazam-15
erazam-16
erazam-17
erazam-18
erazam-19
erazam-2
erazam-20
erazam-21
erazam-22
erazam-3

Демонстрация и практически занимания с традиционни игри от Полша и партниращите държави направи в  двора на ОУ „Паисий Хилендарски”, гр. Кюстендил, екипът на проект  „СТАРТ  – активизиране и интегриране на хора с увреждания, чрез адаптиране на традиционни игри и спортни дисциплини”. Той се реализира по програма Еразъм + Спорт.  
Водеща организация в международното партньорство е Спортно сдружение за хора с увреждания „Старт“, гр. Познан, Полша, а партньори в изпълнение на проекта са Сдружение „Партньори-Кюстендил“, България, Фондация „Здраве, социални дейности и образование“, гр. Сома, Турция и Сдружение „Бравура кооператива“, гр. Делчево, Македония.
Заниманията бяха проведни с активното участие на домуващи от ДВФУ „Ильо Войвода“. Целта на практическите занимания бе да се представят игри от всички четири  държави, участниците в проекта да се запознаят с правила, да направят пробни занимания с участието на хора с различни видове и степени увреждания, за да продължи по-трудната част – обсъждане и адаптиране на игрите, за да могат максимално много хора да се възползват от тях. Идеята е да се възстановят отдавна забравени игри от детството на нашите баби и дядовци, и в същото време да се ползват като начини на активизиране и активиране на хората с увреждания. Екипът осъзнава трудностите и предизвикателствата, но си поставя за цел да направи възможно най-добри адаптации, за да бъде интересно, приятно, забавно и постижимо занимание за хора с различни възрасти и различни увреждания във всички партниращи държави.
Поляците представиха две игри – Ринг бол и капела. Участниците от македония представиха „Джамия“, турските партньори ни запознаха с „Девет камъка“. Българските колеги демонстрираха и поставиха на обсъждане традиционна от региона игра, известна като „изия“ или „кизия“ – това е разчертан правоъгълник с шест квадрата, номерирани от 1 до 6. Подходяща за игра от неопределен брой участници. Играе се с топка, като целта е състезателят да премине през всички квадрати, тупкайки топката във всяко квадратче толкова пъти, колкото е номерът на квадратчето, без да настъпва очертанията. Другите български игри, които ще се конкурират за участие в проекта са „Пускам пускам кърпичка“, „Джилит“ и „Кральо портальо“.
Заниманията преминаха в изключително приятна и забавна обстановка. Дейностите по проекта продължават с дискусии, обсъждане на трудностите на игрите за адаптиране и подготовка на подробни инструкции за тяхното използване като средство за работа с хора с увреждания.