Печат

Нашият щанд на Празника на плодородието

12. 10. 06


На 5 и 6 октомври 2012 година за пети пореден път в град Кюстендил се шроведе „ Празника на плодородието”. Организатори на Празника са община Кюстендил и Институт по овощарство.

Есенният празник на изобилието в Кюстендил е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през 1896 година под патронажа на тогавашното министерство на търговията и земеделието. Неговото възобновяване започна от 2008година. Мястото на провеждането по традиция е централния площад „ Велбъжд”. Многообразни и красива са сергиите и щандовете на всички участници, а това са на читалища, детски градини, неправителствени организации и занаятчии, аранжирани с красота и естетика с най-едрите плодове и зеленчуци, които се раждат в Кюстендилския край,

Дом за възрастни с физически увреждания „ Ильо войвода” участва за трети пореден път. В подготовката на експонатите за нашия щанд се включиха всички желаещи сред домуващи. Обсъдени бяха различни идеи за представяне на плодовете на есента. При подготовката на експонатите се използваха плодове и зеленчуци, произведени от домуващите. Така с много обич и старание се „родиха” различни причудливи форми: на златното слънце, на горската къщичка, на малкото момиченце, на красивата ваза и пр. Със огромно задоволство подредихме в специални щайги ябълките, израсли в нащата овошна градина.

Щандът ни предизвика интерес сред посетителите. Наред с експонатите впечатление правеха и специално изработените покривки от домуващите . По тяхно предложение апликациите на покривките  са от най – разпространените плодове в Кюстендилските овощни градини, а именно ябълки и круши.

.Настоящият Празникът на плодородието символизира есента и изобилието. С участието си в Празника и представеното разнообразие на нашия щанд, ние домуващите от ДВФУ „ Ильо войвода”- град Кюстендил показахме, че можем да се трудим и отглеждаме в нашия двор плодове и зеленчуци, достойни за участие в конкурсната програма.

Наред с това ние се чувстваме полезни и доброволно даряваме своя труд във всички дейности по отглеждането на зеленчуците и плодовете. Богатата реколта ни вдъхновява за постигане на още по добри резултати в нашата оранжерия и овощна градина през следващата година.Ръководството на Дома благодари на всички домуващи за проявеното трудолюбие и положени много грижи при отглеждането на плодовете и зеленчуците