Среща с Лили Шмидт

altНа 16 септември 2015 г.  в 10.30 часа в залата за свободно време на Дома се проведе среща – разговор с Лили Шмидт . Тя  бе на  гости на хората, живеещи в дома.

Лиляна Ангелова Шмидт е българска общественичка и дарителка.Почетен член на кюстендилското женско дружество "Майчина любов". Чрез Фондацията "Помощ за България" на български болници, общини и социални учреждения са дарени лекарства, дрехи, медицинско оборудване и апаратура за милиони евро.

За своята всеотдайна благотворителна дейност и милосърдие я наричат "българската Майка Тереза". Почетен гражданин е на град Кюстендил.

alt

 

В топлия септемврииски ден домуващите имаха възможност да проведат с Лили Шмидт вълнуващ разговор за „значимите“  и „ незначими“ неща в ежедневието.

 Осъществи се една дълго планувана и отлагана среща разговор. Лили Шмидт разказа за първото си дарение към дома - голяма дървен кръст за изграждане на параклис, метална кутия за свещи, последващите дарения от дрехи, обувки..и пр.

 

alt

 

Нейната дарителска дейност през всички годинина сътрудничество с нашия Дом ( като добротворец и верен приятел ) ,е в посоказа хората, които имат нужда от нейната подкрепа. Така се случи и  в деня на посещението и - освен че  г-жа Шмидт почерпи с бонбони - домуващите  имаха възможност да чуят  приятелски добри думи, понякога по нужни от храна, лекарства  и дрехи.

 

alt

 

Това са думите за насърчаване към добрите взаимоотношения, за вглеждане в себе си, всеки ден да се опитват да  се отдалечат от недоволството.

С много примери от своя житейски път - вече деветдесетгодишен, Лили Шмидт помоли домуващите всеки ден да благодарят на грижещите се за тях хора - на обслужващия персонал, защото това са техните близки в добро и лошо, в можене и неможене.

 

alt

 С радост и задоволство тя сподели своите впечатления от условията и полаганите грижи в Дома.В непосредствено водения разговор с домуващите, направи извода, че техните близки с настаняването им в дома,  са ги оставили в отговорни и грижовни ръце.

Изненадата й беше голяма за изградените нови удобства в дома - асансьор, залата за свободно време, красиви алеи и места за отдих,  от полаганите грижи за изграденото зеленчукопроизводство и овощарство в двора.

alt Домуващите имаха възможност да задават въпроси:  каква е по народност, кое я кара да помага, как е в Германия.  На всеки зададен въпрос – последва отговор.

В знак на благодарност от приятната и полезна среща всеки присъстващ в залата искаше да й пожелае най-вече здраве и отново да им гостува.

Благодарим ти за всичко уважаема Лили Шмидт!

Заповядай отново при нас, ние ще те чакаме!