„ Панагия“

alt

 

 

 

За осма поредна година община  Кюстендил  организира  културен форум  ‚“Панагия“ , посветен на празника “Успение на Пресвета Богородица”

В Дом „ Ильо Войвода“ – Кюстендил се спазват народните традиции и се отдава специално внимание на християнските празници.

 

 

 

 

alt

 

Със самостоятелен щанд участвахме на 15 август 2015 г. в изложението на обредни хлебове . Градината пред Обредния дом се превръща в изложбено пространство с красиво подредени обредни хлябове, плодове и жито. Всички участници показват своите умения както при месенето, така и при аранжирането.

Изделията на нашия щанд бяха представени от няколко потребители от Дома.

 

 

 

 

 

 

alt

 

Специално изработената икона на Богородица с младенеца, красивото пано с надпис Панагия, различните обредни хлябове и красиво аранжираните вази с класове жито, предизвикаха любопитство сред посетителите.

 Подготовката за Празника започна още в началото на месеца - в часовете по трудотерапия, а завърши  в лщбимите заниманията през  свободното време.

За всеки домуващ е известно, че  “Панагия” е името, с което се нарича Богородица, а ритуала по замесване, изпичане, въздигането и обредното разчупване на хляба е символ за успешно изпълнени дейности от всеки човек, независимо от социалния му статус. Неговото въздигане ,  преломяване и изяждане заедно  е дълбокия смисъл на народната традиция  на „ Панагия“

  

 

 

alt

 

 

  На празника “Панагия - въздигане на хляба” се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всяка от които носи името Панагия. Изложбата е “Панагия”; питите, изразяват “Панагия”; паната и аранжировките  са  “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”.

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

Ръководството на Дома  честити Празника “Успение на Пресвета Богородица”

и благодари на потребители и персонал за проявеното отговорно отношение към българската православна традиция.