Честваме 145 години от Освобождението на България

   На 3 март празнуваме най-големия национален празник в съвременната история на България.Навършват се 145 години от Освобождението на страната ни от османско робство.

   В такъв ден няма как да не си спомним за храбрите българи, борили се за свободата на отечеството ни.
Илия Марков Попгеоргиев, по-известен като Ильо войвода, Дядо Ильо Малешевски или Малешевец, е български хайдутин и революционер. Често е определян и като „последния хайдутин“. Патрон на нашия Дом
Васил Левски - една от най-арките личности в освободителното движение.
Георги Бенковски, чието истинско име е Гаврил Хлътев. Още един от най-енергичните дейци на националноосвободителното движение.

   Директорът на Историческия музей в град Кюстендил господин Валентин Дебочички и пиарът госпожа Мирослава Таскова днес внесоха в Дома националността и гордостта от българското.
   Беседата-дискусия за предстоящия Национален празник Трети март обхвана важни исторически факти. С интерес и любопитство тази среща се превърна в образователно интерактивно времево преживяване, което предостави възможност за обличането и на униформи, които се съхраняват в музея.
   Регионалният исторически музей - Кюстендил е пазителят на времето с неговите събития и предава по реален и значим начин на следващите поколения, за да ни има и с чест да се наричаме БЪЛГАРИ!

Благодарим на В. Дебочички - Директор на Регионален исторически музей - Кюстендил за беседата и предоставената ни възможност да се "докоснем" до униформи на четници и генерали.

   Благодарим с признателност!

   Честит 3 март!