БОЧА - игра, състезание и турнир

През 2011 година представители на неправителствената организация "Старт" от Познан, Полша представиха в Кюстендил прилагането на интегрираща спортна игра „Боча", подходяща за работа с деца и възрастни с увреждания. Това стана по проект за интеграция на хората с увреждания между Общините Кюстендил и Познан.
КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА ...Бочата е доказано средство, което активизира хора с увреждания, подобрява качеството на живота им и спомага за тяхната интеграция вдадена общност. Бочатае подходяща за всички, но голяма популярност намира сред хора с най-тежки физически увреждания (церебрална парализа или свързаните с нея неврологични заболявания, налагащи използването на инвалидна количка). Тя eпредизвикателствокакто за тялото, така и за ума,и изпълнявароля на спортна терапия.
Бочата е ефективен начин за интегриране на хорас физически увреждания с хора с физически способности в спортни клубове, неправителствени организации,училища, рехабилитационни центрове или в домашни условия
От съвместната дейност на Дома "Ильо войвода" и Сдружение "Партньори-Кюстендил" стартира популяризирането на адаптирания спорт за лица с увреждания БОЧА.
Така вече осем години адаптираният спорт е включен в кинезитерапевтичната програма за работа с настанените лица в социалната услуга, но това не е достатъчно!

Ето я равносметката дотук накратко:
- Проведохме в годините вътрешни турнири с колектива на Общински театър, със служители, работещи в Дома.
- Обучавахме лицата, ползващи социални услуги в градовете Варна, Сандански, Петрич, Благоевград, Ловеч, село Долно Драглище, общинаРазлог.
Наблюдавайки интересът и лекотата на възприемане на правилата за участие в играта - обучение чрез играене решихме да дадем хоризонт на нашите умения и да организираме турнири.
Седмица преди турнирът в Благоевград в Дома се провеждаха вътрешни състезания между три формирани отбора. Спечелиха мотивирани, с добра концентрация на вниманието и отговорност в тренировъчния процес.
Нашите участници са Снежинка, Стоян, Славчо и в резерва Светла, с треньор Елена - кинезитератевт.
И ето го и междуградският турнир по БОЧА, който се организира за първи път в страната.
Госпожа Маргарита Бербатова е управител на социални услуги в Благоевград и вземайки отговорно тази инициатива в свои ръце представи потребността от такъв род мероприятия в Община Благоевград и така Турнирът по БОЧА, проведен на 17-и октомври 2019 година вече е реалност. Ние сме горди, че участваме не само като състезатели, но и като обучители и съдии. Участници в турнира също бяха и представители на Неправителствена организация "Граждански инициативи за Ловеч"с управител госпожа Весела Цанкова, предоставяща социални услуги.

Благодарни сме на всички наши партньори и приятели, които ни дават възможност да продължаваме да се занимаваме с БОЧА не само като терапевтично занимание, но и като отбор, участващ в междуградски турнир.

На добър час състезатели!