Празник на черешата - празник на Кюстендил

На 23 и 24 юни 2018 година за единадесета поредна година в Кюстендил се проведе Празник на черешата.

Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в уникални произведения от череши.

Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България. Организатори на празника са Община Кюстендил, заедно с местния Институт по земеделие.

След гостите бяха митрополит Серафим - на Нерокопската митрополия, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийска митрополия, Адрианополският епископ Евлогий - игумен на Рилската Света обител.

Сред гостите беше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кметът на македонската община Куманово Максим Димитриевски. Сред туристите имаше и такива от Китай, Израел, различни градове на България.

Кюстендилци и гостите на града поздрави Белоградчишкият епископ Поликарп и предаде благословението на Негово светейшество за здраве, благословени години в мир, любов, единство и преуспяване.

Директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов представи перспективни сортове череши за страната и района. Той посочи, че 68 страни в света отглеждат череши. Първенци в производството в световен мащаб са Турция, Ирак и САЩ.

По площи и продукция България е на 14 място в света, посочи Домозетов. В Кюстендилско череши се отглеждат на около 19 хиляди декара, като увеличението в сравнение с миналата година е около 1000 дка, обясниха специалисти от Института по земеделие.

По време на празника в центъра са подредени десетки маси и щандове на търговци, занаятчии, производители на череши.

 Нашият Дом по традиция участва със собствен щанд. Предлагаме да се запознаете с мигове от Празника.