logo

Изложба "Отвъд видимото"

Създадена на 30 Ноември 2017

През есента художникът от Кюстендил - Здравко Анев твори в нашия Дом. Двайсет мъже от Дома за хора с физически увреждания „Ильо войвода” в Кюстендил станаха модели на неговите творби. Рисунките ще бъдат изложени в Северното фоайе на Народното събрание в навечерието на  Международния ден на хората с увреждания – 3 декември. В откриването на изложбата  „Отвъд видимото“ специално участие ще вземе цигуларят Владимир Тасев, който също е кюстендилец. 

Изложбата ще се открие в петък  1 декември 2017 г в 10.30 ч.от националният омбудсман Мая Манолова.

Домуващите и ръководството на Дома са изключително впечатлени и благодарни от реализираната идея на художника Здравко,Анев. Ето споделеното мнение на госпожа Анелия Велинова – Директор на Дома пред медиите в община Кюстендил:

 

 

“Подобна изложба, изцяло с художествени портрети на хора с увреждания, досега не е правена никъде в страната.  Художникът Здравко Анев с голям  ентусиазъм се зае с тази идея и само за седмица я превърна в творческа реалност. Събитието стана своеобразна атракция и за всеки сеанс около художника и неговите модели се събираха, както много от домуващите, така и хора от персонала на дома, някои от които също станаха модели. Това създаде една приятелска атмосфера, която със сигурност ще бъде помнена дълго. Стремим се хората, настанени тук, не просто да са под покрив и да имат осигурени добри битови грижи, но и да се чувстват емоционално комфортно, въпреки здравословните си проблеми и житейските премеждия,  да общуват пълноценно и да могат да съхраняват своята самоличност”. 

 

Дом за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“- гр. Кюстендил в партньорство с фондация „Модус Вивенди БГ“ е патрон на изложбата „Отвъд видимото“ - художествена фотография и портретни рисунки на хора, настанени в Дома и обгрижвани от Нашия екип.